Minden kedves olvasómnak és ismerősömnek áldott Karácsonyt és békés, boldog Új Évet kívánok!

 

Szenteste, midőn kigyúlnak fények, szívbéli imádsággal forduljunk a magyarok Istenéhez, áldja meg hazánkat, adjon bátor szívet, erős lelket minden magyarnak, nyugodalmat a jótevőnknek, megbékélést az ellenségünknek, élőknek és holtaknak!

Éjféli misére menet a csendes fuvallatban régmúlt idők asszonyának halk imája hallik, aki születendő gyermekéért áldozatot helyezett az égi úrnő oltárára.  Az évezredek viharát átvészelt áldozati csésze felirata intő jelként szól a magyarokhoz, kövessék példáját, és a megmaradásunkért  sok kis magyar világrajöveteléért fohászkodjanak!

 alabastom_csesze.jpg

Alabástrom áldozati csésze (Nippur, Inanna templom, 10,5 cm, Kr.e. 2600-2500 [sic?], Metropolitan Museum of Art, New York)[1]

 

Az amerikai Joint expedició 1960-61 évi nippuri ásatásakor a sumir Inanna istenasszonynak szentelt templom romjai alól került elő a gyermekét váró előkelő asszony alabástrom áldozati csészéje/tálkája. Nippur, EN.LIL isten szent városa, sumirul EN.LILki vagy NI.IB.RUki a sumirok vallási központja volt.  A romja a mai Bagdadtól 180 km-re délkeletre fekszik. Már a Kr. e. 5. évezredben lakott település templomát, az É-KUR-at, vagyis a „hegyházat” a sumir teremtő istennek,  EN.LIL–nek szentelték.

 

nippuri_tempom_ekur.jpg 

Enlil isten nippuri temploma, az Ékur romjai (1903 évi nippuri ásatás  képe, Pennsylvania Museum, Nippur Gallery)[2]

 

(A tálka szövegének megfejtése a következő részben! 

[1] metmuseum.org

[2] Hilprecht, Hermann: V. Explorations in Bible Lands during the 19th Century. Philadelphia: A. J. Holman, 1903.

süti beállítások módosítása