Boldog karácsonyt! Együtt a családdal, kicsikkel és nagyokkal. Rég várt telefonhívás rokonoktól, barátoktól, azoktól, akik hetedhét „covid” határon túl vannak. Ők nem jöhetnek ide, mi nem mehetünk oda. Valóban boldog lesz-e az idei karácsony?

Karácsonykor a népek áhítatos csodavárással állják körül Betlehemet, a kis Jézus jászlát, énekelik a „Mennyből az angyal”-t,  s közben olyan idők járnak, hogy a józan ész csikorogva felmondja a szolgálatot.

 condor.jpeg

Dögevő kondorkeselyű magasodik a vatikáni Betlehem fölé (en.wikipedia.org)

2021 karácsonyán a római Szent Péter téren áldást hozó angyal helyett kondorkeselyű uralja a vatikáni Betlehemet. A kondorkeselyűt az andoki indiánok ősidők óta szent állatként tisztelik; az európai és az olasz keresztények viszont nem.  Peru némely városában bikaviadalokat, Yawar Fiestát, azaz Vérfesztivált tartanak. Az arénába kieresztett bika hátára élő kondorkeselyűt kötöznek.[1] A madár a bika hátát mardossa, hogy erőteljesebb, őrjítőbb harcra ösztökélje, s ha kimúlik még el is takaríthatja.[2] Vajon csak a dél-amerikai pápa tiszteletére díszeleg a vatikáni Betlehem felett  a kondorkeselyű, vagy van más sugallata is?  

 peru-yawar-fiesta-or-festival-of-blood.jpg

 A bika hátára kötözött kondorkeselyű csőrével tépi a bika bőrét (Yawar Fiesta, Peru – rove.me)

Bizony, lehet.

Az elmúlt évben a katolikus és mélyenhívő keresztények Olaszországában, a San Fior di Sotto város templomában mentőautós Betlehem díszelgett. (Az idén Corridonia város egyik oltási központjában van hasonló.) A mentő tetején oltásra kész, védőruhába öltözött férfialak áll. Jelezvén, ha ma születne Jézus a világra, nem kerülhetné el az (első, második, harmadik…) oltást; minden következményével együtt.  

 1639777330922.jpg

Keresztények sírjatok! Az üzenet világos, mint a gyermekmondóka: „Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, ez az ici-pici mind megette”, vagyis valaki elhatározta, valaki utasította, valaki beoltotta, valaki kórházba dugta, és valaki bevégezte.   

A szent áhitatot, a „Jézus megszületett” boldogságát beárnyékolja a mantra-felszólítás: „Oltasd be magad! Oltasd be magad!” Az ember fura tulajdonsága, hogy, amit sokszor hall, sokszor lát, beidegződik, elhiszi. Úgy tesz, mint a három bölcs majom: Nem lát, nem hall, nem beszél.  A gyarló ember meglátja-e valaha a kerengő vatikáni vészmadarat, hallja-e a szirénázó mentőt…, és az asztalra csapva megszólalna-e?  

3-bc3b6lcs-majom.jpg

A három bölcs majom: nem beszél, nem lát, nem hall (WordPress.com)

Szent Karácsony napján az éjféli misén, nyitva az ég, fohászkodjunk a gyermek Jézushoz, a Teremtő Atyához és az Istenanyához!  Tegyenek csodát! Világosítsák meg az emberek elméjét!

Post scriptum: 

Béke és szeretet helyett elkeserítő covid-betlehem. 

1640331831661_1.jpg

                                                   Firenzei covid-betlehem 

[1] en.wikipedia.org

[2] rove.me

Kedves Olvasóim!

Tisztelettel értesítem Önöket, hogy az Attila Hotel Baráti Kör meghívására 2021. december 18-án, a IX. Kerecsen Fényünnepen a Magyarok és pártusok – pártus magyarok előadássorozat első előadójaként

A pártusok tündöklése és bukása 

  1. c. előadást tartok Budapesten az Attila Hotelban.

Időpont: 2021. december 18, de. 11.00-11.40.

Hely: Attila Hotel, Budapest, III. Attila u. 20.

  tisztelgo.jpg

Béke veled! - pártus férfialak (mészkő dombormű)

 

A 10 előadót megszólaltató rendezvény 11.00-21.00-ig tart.  A belépés ingyenes.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

plakat.jpg

Kedves Olvasóim!

Tisztelettel értesítem Önöket, hogy megjelent

 

„A sumir kultúra története”

 

c. könyvem (2021) javított és átdolgozott kiadása.

E három kiadást megért könyv 2000-ben a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos király Magánegyetemen sumir tankönyvként jelent meg. Az átdolgozást az tette szükségessé, hogy az eltelt 21 év alatt a sumerológia tudománya sokat fejlődött, rengeteg ékiratos szöveget fejtettek meg, amelyeknek eredményeit a korábbi kiadások nem tartalmazzák.

 

A könyv bemutatja a Kr. e. 3500 körül Mezopotámiában élt sumir nép történetét, vallását és mitológiáját. Áttekintést nyújt a folyamközi ásatásokról, az ékírás kialakulásáról és a megfejtéséről, betekintést nyújt a kozmosz tanításáról, melyet az ékiratok őriztek meg.  Tájékoztat a sumirokra visszavezethető, kulturális vívmányokról, amelyek leginkább a magyar népi hagyományokban maradtak meg.

 

A Vízözönt túlélő, kusita eredetű Ubaid-i, a Kaspi-Aral térségből származó Uruk-i, továbbá a Kárpát- medencéből (Erdély) a Folyamközbe vándorolt Jemdet Nasr népcsoport összeolvadásából létrejött KI.EN.GI/sumir nép hozta létre azt a magaskultúrát, melynek vonalas és ékírásos  írásos jeleivel kezdődik az írott forrásokra támaszkodó történelem.

 sumir_kultura_borito860.jpg

 

Megvásárolható és megrendelhető:  

Matrona Kiadó: matrona.kiado@gmail.com (Tel. 06-20-235-6244) - Ára: 3000,- Ft

Magyar Menedék Könyvesház, 1126, Budapest, XII. Márvány u. 48.  (Tel. 06-1213-7057)

süti beállítások módosítása