Boldog karácsonyt! Együtt a családdal, kicsikkel és nagyokkal. Rég várt telefonhívás rokonoktól, barátoktól, azoktól, akik hetedhét „covid” határon túl vannak. Ők nem jöhetnek ide, mi nem mehetünk oda. Valóban boldog lesz-e az idei karácsony?

Karácsonykor a népek áhítatos csodavárással állják körül Betlehemet, a kis Jézus jászlát, énekelik a „Mennyből az angyal”-t,  s közben olyan idők járnak, hogy a józan ész csikorogva felmondja a szolgálatot.

 condor.jpeg

Dögevő kondorkeselyű magasodik a vatikáni Betlehem fölé (en.wikipedia.org)

2021 karácsonyán a római Szent Péter téren áldást hozó angyal helyett kondorkeselyű uralja a vatikáni Betlehemet. A kondorkeselyűt az andoki indiánok ősidők óta szent állatként tisztelik; az európai és az olasz keresztények viszont nem.  Peru némely városában bikaviadalokat, Yawar Fiestát, azaz Vérfesztivált tartanak. Az arénába kieresztett bika hátára élő kondorkeselyűt kötöznek.[1] A madár a bika hátát mardossa, hogy erőteljesebb, őrjítőbb harcra ösztökélje, s ha kimúlik még el is takaríthatja.[2] Vajon csak a dél-amerikai pápa tiszteletére díszeleg a vatikáni Betlehem felett  a kondorkeselyű, vagy van más sugallata is?  

 peru-yawar-fiesta-or-festival-of-blood.jpg

 A bika hátára kötözött kondorkeselyű csőrével tépi a bika bőrét (Yawar Fiesta, Peru – rove.me)

Bizony, lehet.

Az elmúlt évben a katolikus és mélyenhívő keresztények Olaszországában, a San Fior di Sotto város templomában mentőautós Betlehem díszelgett. (Az idén Corridonia város egyik oltási központjában van hasonló.) A mentő tetején oltásra kész, védőruhába öltözött férfialak áll. Jelezvén, ha ma születne Jézus a világra, nem kerülhetné el az (első, második, harmadik…) oltást; minden következményével együtt.  

 1639777330922.jpg

Keresztények sírjatok! Az üzenet világos, mint a gyermekmondóka: „Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, ez az ici-pici mind megette”, vagyis valaki elhatározta, valaki utasította, valaki beoltotta, valaki kórházba dugta, és valaki bevégezte.   

A szent áhitatot, a „Jézus megszületett” boldogságát beárnyékolja a mantra-felszólítás: „Oltasd be magad! Oltasd be magad!” Az ember fura tulajdonsága, hogy, amit sokszor hall, sokszor lát, beidegződik, elhiszi. Úgy tesz, mint a három bölcs majom: Nem lát, nem hall, nem beszél.  A gyarló ember meglátja-e valaha a kerengő vatikáni vészmadarat, hallja-e a szirénázó mentőt…, és az asztalra csapva megszólalna-e?  

3-bc3b6lcs-majom.jpg

A három bölcs majom: nem beszél, nem lát, nem hall (WordPress.com)

Szent Karácsony napján az éjféli misén, nyitva az ég, fohászkodjunk a gyermek Jézushoz, a Teremtő Atyához és az Istenanyához!  Tegyenek csodát! Világosítsák meg az emberek elméjét!

Post scriptum: 

Béke és szeretet helyett elkeserítő covid-betlehem. 

1640331831661_1.jpg

                                                   Firenzei covid-betlehem 

[1] en.wikipedia.org

[2] rove.me

A bejegyzés trackback címe:

https://martonveronika.blog.hu/api/trackback/id/tr6816791966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása